Natuurlijke Eerste hulp bij insectensteken

Het lijkt wel of iedereen zich tegenwoordig bezig houdt met zelf maken, zelf plukken en zelf vinden van producten. Door de vele voedselschandalen binnen de intensieve landbouw, veeteelt en de voedingsindustrie, worden de mensen zich steeds bewuster van wat er allemaal plaats vindt en vooral dat zij daar liever niet bij betrokken zijn. En dit is een ontwikkeling die mondiaal plaats vindt.

We zien bijvoorbeeld dat er overal moestuinen ontstaan; op grote platte daken, op kleine stadsbalkonnetjes en op braakliggende terreinen, maar mensen trekken ook steeds vaker de natuur in om wilde planten, wortels, vruchten en noten te zoeken. Dit wordt gefaciliteerd door speciale groepen binnen Sociale Media waar mensen kennis en ervaringen met elkaar delen.

Wie de natuur in trekt, wordt ook geconfronteerd met de oorspronkelijke bewoners, waarvan sommige zacht, poezelig en harig zijn en andere bevederd, maar er vliegen en lopen ook ‘alien-achtige’ beesten rond, die slechts op één ding uit zijn; je warme, geurige en nutriënt-houdende bloed. De insecten…

Calendula of GoudsbloemHet is daarom verstandig te plukken of zoeken in een lange broek en shirt met lange mouwen, maar als het erg warm is, is dat niet echt prettig. Sowieso is het handig om, als je in de zomer gaat plukken, een insectenwerend middel op te smeren. Natuurlijke middelen zijn teatree-, citroeneucalyptus-, of lavendelolie, maar als je erg sterk reageert op insektenbeten is een regulier middel met Deet erin wellicht aan te raden. Volgens sommige bronnen schijnt Deet zelfs preventief tegen teken te werken. Deet is wel een agressief en giftig middel dat met name inwerkt op de lever en bovendien alleen werkzaam is in een vrij hoge concentratie (30-50 %). Mensen met een verminderde leverfunctie kunnen Deet dus beter niet gebruiken. Ook is het aan te bevelen een douche te nemen waarbij je het gebruik van synthetisch geurende middelen in shampoo en douchegel beter kunt vermijden. Gewoon goed afspoelen.

Wat te doen als je gestoken bent?

Homeopathisch

Er bestaan homeopathische EHBO-kistjes waar verschillende buisjes met C30 middelen zitten. Voor insektensteken zijn de middelen Ledum en Cantharis geschikt. Apis is geschikt bij wespen- en bijensteken. Urtica kan in een later stadium worden gebruikt, als er nog steeds een branderig gevoel en roodheid aanwezig is.

Fytotherapeutisch

VSM heeft een plantaardig middel dat uitstekend werkt tegen jeuk en irritatie; Prrrikweg. Het middel is verkrijgbaar als roller en als gel in een tube.

Om de jeuk, de zwelling en de pijn te behandelen, kun je er (zelfgemaakte) Calendulazalf (Goudsbloem) op smeren. Calendulazalf is uiteraard ook gewoon te koop in de winkel. Ook verdunde azijn helpt tegen zwelling en jeuk.

Kortom, het is heerlijk om zelf van alles uit de natuur te halen, maar enige voorbereiding scheelt een hoop jeuk en pijn en het is goed wat middelen in huis te hebben voor het geval het toch mis gaat.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s