Versterk je afweersysteem met Kale Chips

De 'Kale Chips' zijn lekker knapperig, pittig en mooi droog en groen...

De ‘Kale Chips’ zijn lekker knapperig, pittig en mooi droog en groen…

Onlangs een prachtig bericht in het acht-uur journaal; “De wetenschap heeft een methode ontwikkeld die succesvol werkt bij de genezing van een aantal vormen van kanker; immunotherapie.” Het is de grootste doorbraak van 2013. Bij deze vorm van therapie wordt het afweersysteem van het lichaam zodanig geactiveerd, dat het sterk genoeg is om zèlf de kankercellen te vernietigen.

Zo moet het zijn. We moeten onze geavanceerde, medische en technische kennis baseren op de oude natuurgeneeskundige kennis die al in de tijd van Hippocrates bekend was. Zijn werkwijze was er op gericht de biophysis (het zelfgenezend vermogen van het lichaam) te activeren. Wanneer wij binnen de natuurgeneeskunde een klacht behandelen, gaan we eerst de troep opruimen (het lichaam reinigen) en vervolgens is alles erop gericht het afweer- of immuunsysteem zodanig versterken dat het bestand is tegen de vele aanvallen die het dagelijks te verduren krijgt; gifstoffen uit water en lucht, bestrijdingsmiddelen uit voedingsproducten en stress. Als het afweersysteem sterk is, kan het de onvolkomenheden binnen het lichaam zèlf opruimen en verdwijnt de bron van de klacht. Het is eigenlijk toch niet meer dan logisch…

Een sterk afweersysteem creëer je door goed voor je lichaam (en geest) te zorgen. Door ervoor zorg te dragen dat je door het eten van (zoveel mogelijk biologische) onbewerkte, verse producten zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen binnen krijgt, door regelmatige beweging en door regelmatig te verblijven in de natuur (anti-stress en gezonde, zuurstofrijke lucht).

Met een sterk afweersysteem heb je nauwelijks een dokter nodig omdat het zelfgenezend vermogen van het lichaam op een efficiënte manier doet waar het voor bedoeld is; het houdt zichzelf sterk, energiek en gezond.

Iemand vroeg mij van de week waarom ‘planteneters‘ eigenlijk altijd groene smoothies drinken. Planteneters (het klinkt een beetje wereldvreemd, net alsof het een speciaal soort mens is) zijn zich bewust van het feit dat het belangrijk is met name groene groenten binnen te krijgen. Het is echter niet zo ontzettend gemakkelijk om elke dag een flinke hoeveelheid groente naar binnen te werken en de ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ of ‘ADH’ van 200 gram die het Voedingscentrum adviseert, wordt door de meeste mensen helemaal niet gehaald. Maar 200 gram is eigenlijk nog veel te weinig. De dubbele hoeveelheid komt in de buurt van een hoeveelheid die gezond en onderhoudend is voor het afweersysteem. Door rauwe groenten uit te persen, te blenden of een combinatie hiervan, krijg je op een gemakkelijke manier veel rauwe groenten binnen en daarmee een hoop vitamines en mineralen, die het lichaam goed kan gebruiken. Groene groentes zorgen ervoor dat er voldoende zuurstof in je lichaam kan circuleren, het zit vol anti-oxidanten en het gaat verzuring tegen.

Boerenkool is een van die groene groentes die boordevol goede stoffen zit. Rijk aan vezels en arm aan vet. Vitaminerijk; A, B1, B2 en B6, C én mineraalrijk; Kalium, Calcium, Fosfor, IJzer, Magnesium, Koper en Zink. Wij eten de boerenkool in Nederland voornamelijk als stampot, maar de geur en textuur van gekookte boerenkool hebben mij altijd doen walgen. Een tijd geleden hoorde ik echter van iemand dat er een geweldig recept bestaat van pittige ‘Kale Chips’ (boerenkoolchips). Een recept dat zijn oorsprong heeft in de Raw Food stroming. Dat wilde ik graag een keer uitproberen. Helaas verkopen ze nergens meer hele boerenkool, maar alleen zakken met voorgesneden boerenkool. Waarom is mij een raadsel. Het is wel jammer, want als je het zelf snijdt, kun je ook beslissen hoe groot je je chips maakt. De boerenkoolchips met edelgistvlokken zijn een ware vitamine-B-bom en daarmee een echte ‘boost‘ voor je energiesysteem.

Ik heb dus (voor het eerst in mijn leven!) een zak biologische boerenkool gekocht van 200 gram. Gesneden, dat wel.

Kale Chips (Chips van boerenkool)

Ingrediënten:

Alle ingrediënten bij elkaar...

Alle ingrediënten bij elkaar…

 • 200 gram boerenkool
 • 1 kleine rode puntpaprika
 • 1 flinke teen knoflook
 • 15 gram gula djawa
 • 25 gram sesamzaad (ongebrand)
 • 30 ml biologische Japanse sojasaus (Shoyu)
 • 30 ml goede olijfolie
 • 2 flinke eetlepels edelgistvlokken
 • 4 flinke eetlepels citroensap (liefst vers, anders uit een flesje)
 • 1 á 2 theelepels van je favoriete sambal naar smaak (2 theelepels is echt voor die-hards)

Na het mixen nog 3 eetlepels sesamzaad en 1 eetlepel edelgistvlokken

Benodigdheden:

 • 1 staafmixer of blender
 • 1 dehydrator of een oven

Mix alles door elkaar en giet het mengsel op de boerenkool. Vermeng dit met gewassen handen goed door elkaar. Schep er daarna nog eens 3 eetlepels sesamzaad en 1 eetlepel edelgistvlokken doorheen en spreidt de boerenkool uit op vier plateaus van de dehydrator. Volgens het raw food principe moet je het nu gedurende lange tijd laten drogen op een temperatuur van 45 graden om de kostbare enzymen niet te vernietigen, maar daarvoor had ik geen geduld.

De boerenkool wordt uitgespreid op de plateau's van de dehydrator...

De boerenkool wordt uitgespreid op de plateau’s van de dehydrator…

Ik heb de chips in een paar uur gedroogd op 125 graden. In de oven moet het ook lukken op de laagste stand die je oven heeft. Klem iets tussen het deurtje, waardoor hij een beetje open staat.

Keer de chips na een tijdje om.

Ik eet ze als snack maar strooi ze ook over mijn eten om het lekker pittig te maken. Ik had er twee theelepels sambal doorheen gegooid, maar ik denk zomaar dat dit voor de meeste niet-indo’s een tandje te veel is…

Naschrift

De tweede keer dat ik de ‘Kale Chips’ heb gemaakt, heb ik 600 gram boerenkool gebruikt. Het citroensap ben ik vergeten en de gula djawa heb ik eruit gelaten. Ik heb twee puntpaprika’s gebruikt en de hoeveelheid olijfolie, sesamzaad en Japanse soya verdrievoudigd. Twee teentjes knoflook leken me genoeg en twee royale theelepels sambal. Het resultaat is misschien nog wel beter omdat het iets neutraler smaakt….KALE

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s