Brownie met dadel en Gula Djawa

brownie

Een heerlijke, smeuïge brownie. Precies goed!

Ik kan soms acuut vreselijke trek krijgen in een brownie. Bij de natuurvoedingswinkel Gooodyfoods in Zaandam verkopen ze geweldige, biologische exemplaren en ik moet me altijd inhouden niet een stuk te kopen. Met moeite ruk ik me ervan los en met alle wilskracht die ik in me heb, stuur ik mijn brownie-loze karretje naar de kassa. Om daar wederom oog in oog met brownies te komen staan. “Twee voor de prijs van een!”. Die gemenerikken.

Ook vandaag krijg ik er weer onbedaarlijke trek in. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met het stuk over suikers dat ik heb geschreven. Ik weet dat ik de  ingrediënten in huis heb en het lijkt me nou leuk iets lekkers &  zoets te maken met Gula Djawa (Indonesische palmbloesemsuiker) en dadels erin. Toch een vermetel plan, want eerdere pogingen zelf brownies te maken zijn jammerlijk mislukt. Ze waren te droog omdat ik me niet aan het vet- en suikerrijke recept heb gehouden. Het kost me moeite te bakken met veel vet of suiker.

Dit keer heb ik als basisrecept het recept van een ander gebruikt en ook dit keer heb ik me totaal niet gehouden aan de voorgeschreven hoeveelheden en ingrediënten. Wederom te vet en te zoet (250 gram suiker en een heel pakje boter!). Maar hij is deze keer wonderwel gelukt, dus dat wil ik jullie niet onthouden. Ik heb het allemaal afgewogen en opgeschreven.

Ingrediënten:

  • 150 gram pure chocolade
  • 100 gram ontpitte en grofgehakte dadels
  • 50 gram grofgehakte Gula Djawa
  • 3 eieren
  • 100 gram vet (kan roomboter of kokosvet zijn of 100 ml. van een vloeibare, plantaardige olie)
  • 6 gram bakpoeder
  • 80 gram bloem
  • snufje zout
  • 2 niet-afgestreken eetlepels goede cacao

Benodigdheden:

  • een vorm die ingevet is en bestrooid met bloem
  • een silicone spatel
  • een mixer
  • een staafmixer
  • zeef

Weeg alles af en zet de bakjes met ingrediënten klaar voor gebruik.  Roer de bloem met het bakpoeder, het snufje zout en de cacao door elkaar. Vet de vorm in en bestrooi met bloem. Smelt nu de chocolade ‘au bain marie’ samen met de olie of de boter. Leg de eieren een minuutje in een bakje warm water. Ontpit de dadels en hak ze grof, samen met de Gula Djawa. Mix de eieren net zolang tot het een dik lobbig geheel is.

Zet de oven aan op 170 graden.

Als de chocolade is gesmolten, gooi je de dadels en gula djawa erbij en verstaafmix je het geheel tot een homogene massa.

Doe de vermengde bloem in een zeef en zeef het uit boven de eiermassa. Vouw het er met de spatel zorgvuldig doorheen. Vouw er vervolgens ook de chocolademassa doorheen en schep het gehele mengsel in de beboterde vorm. Schuif deze in de oven en bak een half uurtje. Let goed op dat het niet te droog wordt. De brownie mag in het midden vochtig zijn. In sommige gevallen (bij een grote vorm) kan 20 minuten ook volstaan. Een kleinere vorm, waarbij het deeg dus hoger komt, kan misschien iets meer tijd nodig hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s