Homemade Faux gras (diervriendelijke paté)

Ambachtelijk koken heeft altijd mijn interesse gehad. Heel vaak probeer ik iets na te maken dat ik erg lekker vind omdat ik er dan een persoonlijke touch aan kan geven. In vroeg’re tijden kon ik dan ook erg veel pezier hebben in het maken van een paté. Sinds ik bewuster met vlees om ga, groeit het verlangen naar producten waarvoor geen dier het leven heeft gelaten. Qua paté kom ik dan bij bijvoorbeeld Tartex terecht, waarbij de paté met champagne en truffel, de neutrale versie en de champignonpaté mijn voorkeur hebben. En ook de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia heeft een paté ontwikkeld die ze ‘Faux Gras’ noemen, een diervriendelijke variant op de ziekelijke, vervette ganzenlever die in sommige Nederlandse eetgelegenheden helaas nog steeds wordt geserveerd. Ik vind zowel de paté van Gaia als die van Tartex lekker, maar wilde er toch zelf één maken. Gewoon, omdat het kan.

Op internet is een Frans recept te vinden waarmee ik vandaag heb geëxperimenteerd en het resultaat is een heerlijk romige paté met een goede structuur. Uiteraard heb ik het Franse recept weer aangepast naar mijn eigen smaak omdat ik vond dat er niet genoeg ‘diepte’ in zat. Het zal zich in de toekomst vast nog verder ontwikkelen, maar het is een leuke start, waarmee je goede sier kunt maken met de feestdagen op een lekker toastje met een beetje confit of jam.

Ingrediënten:

  • 1 blokje biologische tofu (natuurwinkel of AH)
  • 75 gram boter of biologische margarine (kamertemperatuur)
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel bleekselderij in heel kleine stukjes
  • Wat verse kruiden naar eigen smaak bijvoorbeeld thijm, rozemarijn, dragon, peterselie
  • flinke soeplepel ongeraffineerde kokosolie (zacht en kort gesmolten)
  • Scheutje cognac (facultatief)
  • Flinke scheut rode port
  • Zakje agar agar (5 gram)
  • Worchestersaus
  • Biologische shoyu (Japanse soyasaus) naar smaak
  • 30 ml plantaardige melk (bv. hazelnoot, soja of amandel)
  • 5 gram gedroogde paddestoelen geweekt in zo min mogelijk heet water
  • Naar smaak: bv. 1 eetlepel truffelolie, een bakje cantarellen, een zomertruffel
  • 1 desertlepel vegetarisch bouillonpoeder
  • Vers gemalen zout en peper naar smaak

Keukengerei:

  • Staafmixer
  • Steelpannetje
  • Bakpannetje
  • Houten lepel
  • Schraper
Ingrediënten

Zet de ingrediënten van tevoren klaar…

Overgiet de gedroogde (bos)paddestoelen met heet water en laat een kwartiertje weken. Snij de tofu in blokjes en vermaal dit met de staafmixer zo fijn als mogelijk. Voeg de boter of margarine toe en mix alles goed tot het een homogene massa is.  Giet het paddestoelenvocht in het steelpannetje en mix de geweekte paddestoelen door het sojamengsel.

Giet de plantaardige melk in het steelpannetje bij het paddestoelenvocht en voeg de agar-agar en het bouillonpoeder toe. Breng aan de kook en laat (maximaal) 1 minuutje koken. Voeg op het eind nog een scheutje cognac toe, roer goed door en mix dit goed met de staafmixer door het sojamengsel.

Fruit nu in het bakpannetje in een scheut olijfolie de gesnipperde ui met de stengel bleekselderij en de knoflookteen tot de groenten zacht en glazig zijn. Voeg ook de gehakte kruiden toe (rozemarijn en thijm). Zet het vuur uit en laat een flinke soeplepel kokosolie smelten. Mix dit allemaal goed door het sojamengsel en proef goed. Breng op smaak met peper, zout, Worchestersaus en een flinke scheut rode port.

Image

Het kan worden geportioneerd, maar ook worden ingevroren in plakken…

In het pannetje kun je nu eventueel nog kort wat kleingesneden cantharellen fruiten die je er met een lepel doorheen kunt scheppen en dit is ook het moment om er eventueel nog wat kleingehakte verse kruiden aan toe te voegen zoals peterselie of dragon. Ook kun je er nu nog truffelolie of gehakte truffel aan toevoegen. Alles geheel naar eigen smaak.

Zet het geheel 24 uur in de koelkast, opdat de smaak zich goed kan ontwikkelen.

Lekker op warme toast met een snelle confit van diepvries- of verse vruchten die je met wat suiker hebt verwarmd tot een jam. Met een gefruit uitje erdoor, wordt het een chutney.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s