Geurige bloemkoolsoep

Wanneer ik naar een supermarkt ga verbaas ik mij altijd over de berg rotzooi die mensen allemaal onbewust in hun karretje gooien. Hebben ze een hele kar vol met voeding, waarvan misschien 20 % ook werkelijk doeltreffende voedingswaarde voor het lichaam bevat. Ik spreek dan over de vele kant-en-klaar producten die zogenaamd ‘makkelijk’ zijn, maar die net zo ‘makkelijk’ en snel zelf te maken zijn van verse producten.

Soep is zo’n product. Er is geen enkele reden aan te voeren waarom je daarvoor een zakje of een pakje zou gebruiken. Ben je een vleeseter, dan zit het werk hem in het in een pan gooien van vlees en botten en de boel aan de kook te brengen. Vervolgens laat je het een paar uur trekken, waarbij je dus gewoon allerlei andere dingen kunt doen.

Vegetarische soep is helemaal een eitje. Je gooit groenten in een pan, water erbij, doorkoken en pureren. Binnen een half uur is het klaar…

Image

Alle stukken grof snijden…

Deze bloemkoolsoep is een basissoep. De bloemkool kan door allerlei andere groenten worden vervangen; pompoen, aardappelen, courgette, wortelen, noem maar op. Vuistregel bij een soep is dat je er altijd een flinke aardappel bij gooit voor een fijne consistentie en dat je er op het laatst een contrasterende groente in een andere kleur in gooit voor de kleur en de bite…

Ingredienten:

1 bloemkooltje
1 ui
2 tenen knoflook
1 flinke aardappel
tuinkruiden naar keuze; selderij, peterselie, oregano, bieslook, thijm
snuf kerrie
wortel of puntpaprika
biologische groentebouillonpoeder
Was de bloemkool goed en verwijder het groen. Snijd in grove brokken en werp het in een flinke pan. Voeg een ui in vieren toe, 2 tenen knoflook, een klein stukje rode peper en de geschilde aardappel in grove stukken. Voeg stukjes selderij- en peterseliesteel toe (bewaar het blad voor het laatst), wat takjes thijm en zoveel water dat alles onder staat. Doe er een paar eetlepels biologische groentenbouillonpoeder bij en breng het geheel aan de kook. Laat koken tot alles zacht is en vis dan de thijmtakjes eruit met een tang.

Image

Vers geplukte tuinkruiden…

Pureer alles met een staafmixer.

Voeg nu een andere groente in blokjes toe (bijvoorbeeld wortel of rode puntpaprika), breng op smaak met zout of bouillonpoeder en wat kerriepoeder en laat nog even doorkoken tot de groentestukjes zacht zijn. Gooi de overige fijngehakte tuinkruiden erbij, wacht een minuut of 5 en dien op. Facultatief kunnen er nog croutons toegevoegd worden en een scheutje (plantaardige) room.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s