De veelzijdige Gewone Vlier (Sambucus Nigra)

Image

Onrijpe vlierbessen

Mijn favoriete boom is de vlier (Sambucus Nigra). Hij groeit bijna overal, ruikt heerlijk als hij in bloei staat en is beeldschoon als hij bessen draagt die nog niet helemaal rijp zijn. De bessen bestaan dan uit een palet van allerlei verschillende paars- en roze tinten. Behalve het feit dat de bloesems en de bessen gebruikt kunnen worden in verschillende gerechten, is de vlier ook medicinaal van groot belang. Met een flesje Sambucol in huis, kom je meestal grieploos de winter door.

Van de bloesems kun je vlierbloesemextract (om bijvoorbeeld crème au beurre een bijzonder smaakje te geven), siroop, vlierpannekoekjes en gefrituurde bloesems maken, van de bessen siroop, jam, sap en vlierblessenextract. Het is nu (eind september) het eind van het vlierseizoen. De laatste bessen hangen nog in trossen aan de bomen en veel bessen zijn al ingedroogd tot kleine, zwarte rozijntjes. Zo geplukt zijn de vlierbessen niet lekker om te eten, ze zijn niet zoet. Toch wacht ik altijd tot laat in het seizoen met plukken omdat de bessen het meeste stoffen bevatten als ze de kans hebben gekregen zich zo lang mogelijk uit te ontwikkelen.

Image

Vlierbessensap en vlierbessenjam…

Vlierbessensap- en jam
Een heerlijk koel glas vlierbessensap is snel gemaakt. Zoek in de natuur naar de trossen met de dikste en mooiste bessen en neem een flinke hoeveelheid mee. Haal niet alles van een struik, maar verdeel je pluk over verschillende struiken. Doe de trossen bessen in een grote pan en voeg koud water toe. Houdt een schoteltje en lepel bij de hand om de kleine diertjes te redden van de verdrinkingsdood en haal met een lepel alle kleine beestjes eruit die zich het vege lijf proberen te redden. Laat ze los in de tuin of elders buiten. Laat de bessen 5 minuten in het koude water staan, giet af en ris zo veel mogelijk bessen. Dit hoeft niet zo heel precies, het is niet erg als er wat takjes in blijven zitten. Voeg nu zoveel water toe dat ongeveer de helft van de bessen onder staat en breng alles aan de kook. Voeg suiker en/of stevia toe naar smaak (mag wel een beetje zoet zijn). Laat een minuut of 5 doorkoken. Giet nu alles door een zeef in een grote kom en pers met een houten lepel zo veel mogelijk vocht uit de bessen. Laat het sap afkoelen, voeg water toe naar smaak en giet met een trechter over in een schone fles. Serveer ijskoud in een wijnglas.

Image

Verschillende soorten jam…

Verschillende soorten jam
Vlierbessenjam kun je het best maken door de helft van de vlierbessen te combineren met andere, wat minder zware vruchten. Ik combineerde het met pruimen, maar het kan natuurlijk ook met aardbeien (alleen biologische, de reguliere aardbeien zijn door het overdadige gebruik van bestrijdingsmiddelen oneetbaar geworden). Maak de jam met Marmello, te koop bij natuurvoedingswinkels. Hierdoor heb je nog maar 300 gram suiker (of nog minder) per kilo fruit nodig. Zelfgemaakte jam is zo gemaakt en honderd keer lekkerder dan de jam uit te supermarkt. Verras vrienden en familie met een potje zelfgemaakte jam waar je een stukje stof overheen hebt gebonden om het geheel een nog ambachtelijker uiterlijk te geven.

Extracten kun je maken door de bessen of de bloesems te overgieten met sterke drank (bijvoorbeeld Wodka) met een alcoholpercentage van minstens 35%. Laat de pot minstens drie maanden in het donker staan en schudt de fles regelmatig om.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s