Chapati met avocado-makreeldip

Ik at (een variant van) dit gerecht in Uganda. Het is makkelijk te maken en lekker als borrelhapje, maar ook als snelle lunch op een warme dag.

Ingredienten:

(Biologische) volkorenbloem
Water
(Himalaya- of Keltisch)zout
Geraspte wortel (facultatief)
Zeer fijn gehakte ui (facultatief)
Olijfolie, klont roomboter of koud geperste kokosolie
Beslist rijpe avocado
Beetje Zaanse mayonaise
Beetje yoghurt
Schoongemaakte makreel(filet)
Versgemalen peper
Gooi in een kom volkorenbloem, zout, geraspte wortel en de fijngehakte ui. Voeg water toe en vet (olie of boter) en kneed of mix het tot er een soepel deeg ontstaat. Doe er plastic folie omheen en laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast. Maak vervolgens bolletjes en haal die door de bloem. Maak ze met een deegroller zo dun als mogelijk en bak ze in een koekenpan met een klein laagje olie tot er donkere vlekjes ontstaan, draai hem vervolgens om en doe hetzelfde.

Prak in een kom de avocado fijn, voeg een paar eetlepels yoghurt toe, een weinig mayonaise, zout en versgemalen peper (royaal). Roer alles goed door elkaar en schep er op het laatst voorzichtig de stukken makreel doorheen. Het is niet de bedoeling dat de makreel fijn gemaakt wordt, het moeten grotere stukken blijven. Eet de verse chapati bij een borrel of als lekkere lunch met de avocado-makreeldip. Als eenvoudige avondmaaltijd is het lekker met een salade met veel rucula erin.

De makreel kan vervangen worden door allerlei andere vissige dingen zoals rivierkreeftjes, garnalen, tonijn (liever niet, staat op de rode lijst) of stukjes gerookte zalm. Vegetarische versie; cashewnoten of kleine stukjes walnoot. Laat de mayonaise weg (kan prima, is ook beter voor hen die wat gewicht kwijt moeten raken) of vervang door een veganistische mayo.

Naschrift: chapati’s kunnen uitstekend worden ingevroren en snel tevoorschijn worden gehaald voor onverwachte gasten of als je in tijdsnood bent…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s