Basilicum, geurige smaakmaker

Wanneer ik verse basilicum ruik, loopt het water me vaak al in de mond. De plantjes waren bij mij helaas tot nu toe geen lang leven beschoren. Zag ik bij mijn Italiaanse vrienden uitbundige bossen in plantenbakken, bij mij verdorde de boel al snel en werden de onderkanten van de stengeltjes bruin en houtig. Hoe zonnig ik ze ook neerzette.

Inmiddels ben ik erachter dat de basilicum niet alleen veel zon nodig heeft, maar zeker ook veel water. Een dag water vergeten brengt de plant al snel ernstige schade toe. Bij zeer zonnig weer is begieting zelfs meerder keren per dag noodzakelijk.

We gebruiken in onze huidige keuken doorgaans twee soorten basilicum, de ‘gewone basilicum’ (Ocimum basilicum L.) en de Thaise basilicum (Ocimum tenuiflorum).

De laatste wordt in India -na de Lotus- als een van de heiligste planten beschouwd en gebruikt in rituelen. In India noemt men het ‘Tulsi‘. De basilicum wordt gebruikt vanwege zijn ‘vermeende’ beschermende werking in Hindoetempels. Ik heb van Het Blauwe Huis een Tulsi thee die op mij een ontzettend rustgevende werking heeft. Ideaal om vlak voor het slapen te nemen als je je nog een beetje opgejaagd voelt.

De belangrijkste kenmerken van de Ocimum zijn: eetlustopwekkend, maagversterkend en spijsverteringsbevorderend. Het helpt bij het ontgiften van de lever, is krampstillend en windverdrijvend. Genoeg redenen, naast de heerlijke smaak, om dit kruid in de zomer met gulle hand te gebruiken.

Image

Twee bossen biologische basilicum

Gisteren kwam mijn krat biologische boodschappen binnen die ik bestel bij de Hofwebwinkel en daar pronkten en geurden de twee bossen basilicum vanaf. Basilicum moet nooit worden meegekookt, maar altijd rauw gebruikt of worden geconserveerd in pesto (of in olie, want invriezen werkt ook niet goed, de blaadjes verliezen te veel van hun smaak).

Ik heb drie heerlijke potjes verse pesto gemaakt, met een flinke laag olie erop, zodat ze een tijdje bewaard kunnen blijven en de overige pesto verwerkt in mijn favoriete gerecht; spagetti met pesto, gebakken paddestoelen en smaaktomaatjes…

Huisgemaakte pesto

Huisgemaakte pesto

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s